Siófok, Prémium Hotel Panoráma, 2015. november 6-8.

Meszaros_Janos_dr_webDr. Mészáros János
Helyettes Államtitkár
a rendezvény fővédnöke

“Az én hitem szerint az ember vagy teljes odaadással műveljen valamit, vagy sehogy. Félmunkával sosem lehet eljutni sehova.”

(Justin Michael Mentell)

A modern kori egészségügy központi gondolata az egészségvédelem, az egészség megőrzése, illetve mielőbbi helyreállítása. Ennek fontos megnyilvánulása a népegészségügyi szemlélet erősödése, de legalább ennyire fontos az is, hogy a betegellátásban is egyre jelentősebb azoknak az eljárásoknak az alkalmazása, amelyek a lehető legkisebb megterhelés mellett a legnagyobb egészségnyereséget eredményezik.

Nem véletlen, hogy az egynapos sebészeti ellátások alkalmazása sok fejlett országban lassan eléri, sőt, meg is haladja a hagyományos sebészeti beavatkozások számát.

Az elmúlt években, hazánkban is sok olyan lépés történt, amely segítette az egynapos sebészeti ellátások terjedését.

Ehhez azonban sokféle tényezőnek kell rendelkezésre állni: szükséges a megfelelő szaktudás és gyakorlat, technikailag kellően felszerelt intézmények, biztonságot nyújtó sürgősségi ellátás a váratlan, problémás esetek megfelelő kezelésére és persze, nem utolsó sorban az ellátást ösztönző finanszírozási rendszer.

Nagy öröm, hogy egy olyan konferencián lesz lehetőségünk részt venni, amely éppen ezekre a területekre koncentrál, és próbál meg minél hatékonyabb, és biztonságosabb megoldásokat találni.

Tisztelt Kolléganők, Kollégák, Kedves Barátaink!

Gamal_EldimA Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság 2015 november 6 – 8 között tartja XI. Kongresszusát, melyre meghívunk mindenkit, aki az egynapos sebészet fejlődésében, terjesztésében érdekelt. Napjainkban több tényezőnek köszönhetően szépen emelkedett a kórházakban az egynapos sebészetben és a nappali sebészetben végzett beavatkozások száma. A módszer is elfogadottságot nyert, és egyre többen érzik kiútnak a jelenlegi egészségügyi válságból. Az egynapos sebészet egy szervezett eljárás, melyben világosan kijelöltek a beteg utak, a minőségügyi iránymutatók és irányelvek, a beteg biztonság mutatói és az akkreditáció szempontjai. Ha a fenti említetteket figyelmen kívül hagyjuk, akkor hiába emelkedik az elvégzett egynapos sebészeti beavatkozások száma, mert nemzetközileg nem lesz mérhető és minősíthető. Azért úgy gondoljuk, hogy a konszenzuson alapuló XI. Kongresszusunk iránymutató és útmutató lesz. Kongresszusunkra meghívjuk az egészségügyben érdekelt hatóságokat is (Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Egészség – gazdaságtani szakértők, jogalkotók stb.). A Kongresszuson belül megtartjuk az egynapos sebészeti Továbbképző Tanfolyamunkat is a Semmelweis Egyetem Kísérletes És Sebészeti Műtéttani Intézet közreműködésével, amely 48 akkreditációs pontot jelent minden résztvevő számára.

Reméljük, hogy minél többen megtisztelnek részvételükkel, hogy közösen tudjuk felépíteni a hazai viszonyokra adaptált modern egynapos sebészetet.

Dr. Gamal Eldin Mohamed
A Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság, valamint az
IAAS elnöke